Hotel rondreis Peloponnesos & Kreta | Rene Konijnenberg
Ga naar de inhoud

Nisia Track
Peloponnesos & Kreta
de Pilotreis

Albanië
Utrecht-Ancona 1483 Km, Ferry Ancona-Patras 1113 Km, Ancona-Utrecht, Ferry Piraeus-Chania 370 Km... 10 heerlijke hotels met 1300 km aan mooie offroad tracks
Deze 60 pagina's dikke reisbrochure is nog in ontwerp
Een aaneensluiting van belevenissen
Pilot reis
De nieuwe hotel 15 daagse rondreis over het schiereiland Peloponnesos en het eiland Kreta onder de naam Nisia Track, het Griekse woord voor "eilanden"

De reis begint in Ancona waar de oversteek je met een high speed ferry in 21 uur naar Patras brengt. Dan volgen vier dagen reizen over de noordzijde van de Peloponnesos naar de haven van Piraeus bij Athene. Daar vandaan gaat de ferry naar Chania gevolgd door 5 dagen offroad over het eiland Kreta. Vanaf Heraklion gaat het dan terug naar Piraeus en gaan we in vier dagen over de zuidzijde van het vasteland terug naar Patras.

Een pilotreis betekent extra avontuur omdat deze reis bedoelt is om de reis fijn te slijpen voor de toekomst.
Pakketprijs
De all-inclusive prijs is € 2.580,- per persoon op basis van 2 personen per auto.
Voor alleen-reizenden geldt een toeslag van 15% op de prijs.

Voor auto’s langer dan 6 meter en/of hoger dan 2 meter geldt een toeslag voor van € 245,-

b) Wanneer een huisdier mee op reis gaat: een Diervriendelijke hut € 190,-
c) Er geldt een Brandstoftoeslag van € 80,- (per 01.10.2022)
Reis data
vrijdag 13 oktober 2023 t/m vrijdag 27 oktober 2023
(Genoemde data zijn vertrek uit, en bij terugkeer de aankomst in Ancona, Italië)
Duur van de reis
15-daagse reis waarvan 13 dagen effectief offroad in Griekenland
Ferry
Voor de overtocht van Ancona naar Patras v.v. maken wij gebruik van Anek Lines/Superfast Ferries of Minoan Lines/Grimaldi
De reis begint bij de ferry terminal in Ancona (Via Luigi Einaudi, 60125,  Ancona)

Voor de overtocht van Piraeus - Chania en Heraklion-Piraeus maken we gebruik van Blue Star Ferries of Minoan Lines
De vertrektijden van de ferry van en naar Kreta zijn om 21:00 uur 's avonds met een aankomsttijd van 06:30 uur

Bij de pakketprijs is bij beide overtochten een 2-persoons buitenhut met toilet / douche en airconditioning en één voertuig korter dan 4,5 meter en/of niet hoger dan 2 meter.
Een upgrade van de hut naar een luxe hut is tegen redelijke meerprijs mogelijk.
Overnachtingen
4 x overnachting aan boord van de ferry in een 2 persoons buitenhut
10 x overnachting in minimaal 3-sterren hotels

Kijk eens onder de Hotel Insight om alvast een indruk op te doen van de hotels waar wij gebruik van maken.
Voertuig uitrusting
Minimaal AT-banden, bodembescherming en aanhaakpunten voor een lier
(Men moet niet bang zijn voor krassen op de auto)
Twee eilanden

Wij leggen de lat weer een stukje verder en hebben voor 2023 een nieuwe reis in ontwikkeling: het schiereiland Peloponnesos in combinatie met 5 dagen offroad over het eiland Kreta.

We starten vanuit het hotel Castella Beach van Spiros en Maria waar we al sinds 2008 te gast zijn. Dan trekken we de eerste dagen over de noordzijde van het schiereiland Peloponnesos naar de haven van Piraeus. Door drie bergketens... het Panachaïkos, Chelmos en Ziria, over bergpassen, over de flanken door de bossen, over boerenlandweggetjes langs de wijngaarden en de olijfgaarden, over de oude kustroute naar Korinthos.

In de oudheid was Korinthe een zeer belangrijke stadstaat, die verschillende kolonies stichtte in de Middellandse Zee, waaronder Syracuse op Sicilië. De stad had een strategische positie doordat zij een verbinding vormde tussen Attika met Athene en de Peloponnesos, met onder meer Sparta. We rijden naar de westelijke ingang van het kanaal naar de Posidonos brug, een brug die 11 meter diep het water inzakt en waarvanaf je het 6 kilometer lange kanaal in kunt kijken vanaf zeeniveau. Bij deze brug is ook nog een deel van de oude Diolkos zichtbaar... een traject waar in de oudheid de schepen of alleen de lading over de landengte getrokken werden. Dan voorkwam dat ze de gevaarlijk route over de zuidpunt van de Peloponnesos vol met piratennesten moesten doen.  

Vanaf Korinthos gaat het over de oude "snelweg" naar Piraeus waarvandaan o 21:00 uur de ferry vertrekt naar Kreta, naar Chania.

Kreta, het grootste en meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland is zeer bergachtig en bergen betekenen altijd avontuur! Wij trekken in 5 dagen van west naar oost door de bergen van het Lefka Ori (de Witte Bergen), waarvan met 2452 meter de Pachnes (de profitis Ilias) de hoogste top is. Deze bergen zijn gedurende de winter altijd wit en zelfs tot begin juni kan van grote afstand de resterende sneeuw worden gezien. Dan hebben we onze tracks liggen in het centrale deel van Kreta, door het Idagebergte met de Ida Psiloritis als hoogste berg (2456 meter). De bergen op Kreta bestaan grotendeels uit kalksteen en herbergen veel grotten en er lopen tegen de 50 kloven doorheen met de Samaria als meest bekende. Er loopt verspreid over Kreta een aantal riviertjes waarvan de meeste een groot deel van het jaar droog staan.

Tijdens onze trektocht van west naar oost bezoeken we op de laatste dag op Kreta, vlakbij de hoofdstad Iraklion de archeologische opgraving van het Paleis van Knossos. Een prachtige opgraving van het vermoedelijke 4000 jaar oude paleis en gebouwd door de mythische architect Daedalus.

Vanuit Iraklion nemen we om 21:00 uur de ferry die ons tijdens de nacht naar de drukke havenplaats Pireas terugbrengt en waar we rond 06:00 uur aankomen. Wanneer we de drukte achter ons gelaten hebben, gaan we westwaarts naar het beroemde Orakel van Delphi, het op de Acropolis na, het belangrijkste archeologisch cultureel erfgoed. We trekken door de bergen van Mount Giona en het Vardousia, twee bergen die in de top tien van hoogste bergen van Griekenland staan. Het gaat op Petrochori aan, naar het hotel Althaia waar we op de porch over Lake Trichonida uitkijken. De laatste dag nog één keer een laatste uitdaging... de Evinos op weg naar Antirio waar we het pontje nemen naar Rio, de voorstad van Patras.  

Uitgelicht...
Een erg mooi bergdorpje met een leuke dorpskern in het noord-westen van de Peloponnesos in het dal aan de voet van het Chelmos gebergte. Veel bezocht door wandelaars en mountainbikers in de zomer en door de wintersporters van het skigebied bij Chelmos. Bekend vanwege het Massacre op de heuvel Kapi Hill waar op 13-12-1943 tijdens de 2e W.O. geschiedenis geschreven werd, en wond die nog steeds niet geheeld is en de heuvel tegenwoordig een nationaal momument is. Veel bezoekers trekt ook het tandradspoorbaantje door de Vouraïkos kloof naar Diakopto aan de kust. Ons hotel van de broers Sfaragoulias ligt aan het dorpsplein van Kalavryta.

Korinthe, ooit vanwege zijn ligging een belangrijke handelsstad en hoofdstad van de Romeinse provincie Achaje (Achaea). Bekend door de Apostel Paulus die Korinthe aandeed tijdens zijn tweede en derde zendingsreis. Van de oudheid is erg veel terug te vinden: de archeologische opgraving bij het oude dorp, het grootste fort in Griekenland boven op de rots, Isthmia een concurrent van Olympia, de opgraving van de oude haven van Korinthe en natuurlijk het kanaal van Korinthe.

Op weg naar Piraeus bezoeken wij het indrukwekkende Kanaal van Korinthe, rijden langs de westelijke ingang van het kanaal met de Posidonos bridge... een bijzondere brug die die 11 meter in het water zakt en de diolkos, het pad waar in de oudheid de schepen of de lading over de landengte getrokken werden.
Piraeus is de grootste havenstad in Griekenland van waaruit de ferries naar de vele eilanden in de Aigeïsche zee vertrekken. Maar Pireaeus is ook de grootste passagiershaven in Europa en de tweede grootste passagiershaven ter wereld. Jaarlijks kent de haven een passagiersaantal van 19.000.000 mensen! De haven biedt naast de nationale veerverbindingen ook verbindingen naar andere internationale havens, zoals Limasol, Haifa en Alexandrië. Behalve de grote haven heeft Piraeus ook nog een kleinere zeehaven waar in tijden van het oude Griekenland de oorlogsschepen voor anker lagen. Tegenwoordig liggen er luxueauze jachten in deze haven.

Piraeus ligt op het schiereiland Attica en is volledig vastgebouwd aan Athene en heeft als agglomeratie 3,8 miljoen inwoners. De stad Athene ligt in een vallei omgeven door bergen. Vanuit deze bergen heb je een overweldigend vergezicht over de vallei, volgebouwd met huizen en er bovenuit stekend in het centrum de heuvel met de Acropolis. Bij nacht een zee van lichtjes.
Kreta, het grootste Griekse eiland: 8300 vierkante kilometer met 1500 kilometer aan kustlijn. Kreta telt ongeveer 622.000 inwoners die verspreid leven over elf steden en 570 dorpen. De grootste stad van Kreta is Iraklion (Heraklion) met ongeveer 175.000 inwoners en de vierde stad van Griekenland na Athene, Thessaloniki en Patras. Andere belangrijke steden zijn Chania (± 65.000 inw.) in het noordwesten, Rethimnon (± 32.000 inw.) dat precies tussen Iraklion en Chania in ligt en Agios Nikolaos (± 15.000 inw.) in het noordoosten. In het zuidoosten (op het smalste gedeelte van het eiland; 12 km) ligt Ierapetra met ± 14.000 inwoners. De inwonersaantallen schommelen omdat na het toeristische seizoen een groot aantal mensen zich weer terugtrekken op het vasteland.

De basis van de Kretenzische economie vormen de geitenfokkerij, de olijventeelt en vooral het toerisme. Verder is de teelt van aardappelen, amandelen, granen, druiven, zuidvruchten en groenten met name belangrijk voor de eigen bevolking. In de jaren zeventig is de tuinbouw in belang toegenomen en worden er bijvoorbeeld komkommers en tomaten geëxporteerd. Deze tuinbouw vindt vooral in het zuidoosten plaats in kassen van doorschijnend landbouwplastic. Verder is Kreta een van de belangrijkste exporteurs van olijfolie en Griekenland verbruikt meer dan vijftien kilo olijfolie per hoofd van de bevolking. Kreta is arm aan cultuurland: ca. 25% is bebouwbaar en ca. 50% is beweidbare ongecultiveerde grond. De handel in landbouwproducten verloopt voornamelijk via de havens langs de noordkust en via de twee luchthavens bij Iraklion en Chania. In de landbouw is ca. 45% van de beroepsbevolking werkzaam op bijna 100.000 bedrijven en bedrijfjes.

Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en milde regenrijke winters. In de zomer liggen de gemiddelde dagtemperaturen op zeeniveau rond de 30 °C met uitschieters naar 40 °C. In de winter bedraagt de gemiddelde middagtemperatuur op zeeniveau circa 15-20 graden hoewel koudere perioden wel voorkomen. De minimumtemperaturen liggen dan net boven het vriespunt. In de maand juni liggen de tempreaturen rond de aangename hoogte van 28 graden met gemiddeld 12 zonuren per dagen. 's Nachts zakt de temperatuur tot rond de 21 graden en kun je tot laat in de avond buiten zitten.
De eerste opgravingen werden in 1878 gedaan door Minos Kalokairinos uit Heraklion. Daarna volgden de opgravingen van de Engelsman Sir Arthur Evans ( 1900 - 1913 en 1922 - 1930 ) die het hele paleis blootlegden.

De oudste sporen van bewoning in de omgeving van het paleis dateren uit het Neolithicum (7000-3000 v.Chr.). De bewoning gaat door in de pre-paleisperiode (3000-1900 v.Chr.), waarna het gebied wordt geëgaliseerd voor de bouw van een groot paleis. Dit eerste paleis werd in 1700 vChr verwoest, hoogstwaarschijnlijk door een aardbeving. Een tweede, majestueuzer paleis werd gebouwd op de ruïnes van het oude. Na een gedeeltelijke vernietiging rond 1450 vChr,, vestigen de Myceners zich in Knossos. Het paleis werd uiteindelijk rond 1350 voor Christus voor de derde keer verwoest door een grote brand.
Het gebied rondom het paleis werd bewoond vanaf de late Myceense periode tot de Romeinse tijd.

In het paleis van Knossos zijn uitgebreide restauraties uitgevoerd door de archeoloog Sir Arthur Evans. Het paleis had meerdere verdiepingen en had een oppervlakte van 20.000 m². Indrukwekkend zijn de verscheidenheid aan bouwmaterialen, gekleurde mortels, orthomarmering en muurschilderingen die kamers en gangen sieren. De hoge technische kennis van de Minoërs wordt bevestigd door originele architecturale en constructieve uitvindingen, zoals dakramen en multi-deuren, het gebruik van balken om het metselwerk te versterken, evenals het complexe riolerings- en waterleidingsnetwerk.

Nadat het door onbekende oorzaken in verval raakte, hebben de bewoners uit de omgeving het paleis gekannibaliseerd en de stenen hergebruikt voor eigen huizen.
Zeus was op zoek naar het middelpunt van de wereld. Om dit te weten te komen, liet hij twee adelaars los, één naar het oosten en één naar het westen en beval hen over de aarde te vliegen om elkaar in het midden te ontmoeten. Het was in Delphi dat de twee adelaars elkaar uiteindelijk ontmoetten, en Zeus plaatste een koepelvormige steen onder de valleien van de berg Parnassus als teken voor de mensheid. Deze steen, geplaatst in het centrum van de aarde, werd door de oude Grieken beschouwd als de navel van de wereld en een van de meest heilige plaatsen. Zo werd Delphi de thuisbasis van het belangrijkste religieuze heiligdom en orakel van het oude Griekenland.

Het orakel van Delphi was heilig voor de god Apollo die kon spreken via zijn orakel en zijn priesteres (de Pythia). Pythia stond hoog aangeschreven omdat ze profetieën van Apollo zelf channelde, terwijl ze ondergedompeld was in een droomachtige trance. Pythia zat op een driepoot boven een kloof en inhaleerde de dampen van de aarde en de dampen van verbrande lauriertakken. Dan zou ze in een trance zijn gevallen, waardoor Apollo haar geest kon bezitten. In deze toestand mompelde ze onbegrijpelijke antwoorden op advieszoekers, die vervolgens door een priester werden vertaald. Hoewel haar visioenen vaak cryptisch en dubbelzinnig waren, stonden mensen nog dagen voor het verschijnen van het orakel in de rij. Voor een oude Griek was een manier om zichzelf te beschermen tegen de onzekerheid van de beslissingen en resultaten van het leven om respectvol goddelijk gezag te raadplegen om advies te ontvangen en zo in een positie te zijn om goddelijke goedkeuring, ondersteuning en goedkeuring voor beslissingen en acties te claimen. En het waren niet alleen de individuen die geïnteresseerd waren in de profetieën van Pythia, maar ook de stadstaten.

Fascinerend en onbekend

Bij alle reizen die wij ontwikkelen en uitvoeren, staat uitdagend en mooi offroad rijden voorop. Maar wij bieden daarnaast veel meer omdat wij ook de cultuur nadrukkelijk opnemen in de reizen. Cultuur is daarbij een containerbegrip want dan hebben we het over de bevolking, de mensen die onder de meest veelzijdige omstandigheden in Griekenland leven. De eeuwenoude geschiedenis die je rondreizend door de verschillende delen van het land tegenkomt zoals Korinthos, het Orakel van Delphi en op Kreta het Paleis van Knossos.

De Griekse menukaart die per regio verschillend is en waardoor iedere reis een uitdaging wordt voor de weegschaal. De heerlijke voorgerechten met de mezedes en pikilia waardoor je eigenlijk al een hoofdmaaltijd niet meer nodig hebt.

Deze nieuwe reis laat de contrasten zien van het leven op Kreta waar de mensen voor een groot deel afhankelijk zijn van de import van vele goederen vanaf de vaste wal. De bergen met name aan de zuidkust die nagenoeg loodrecht in zee verdwijnen en weinig ruimte overlaten voor de mens. Maar ook de zuidkust waar weinig dorpjes zijn en waar het toerisme geen vat heeft gekregen. Zo is Kreta een van de vele vakantie eilanden maar wanneer je de kust achterlaat al gauw weer het gevoel krijgt alleen op de wereld te zijn.
Tracks....
ADV
Grieks eten....
ENT
Hotels....
URE
© 2024 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud