Hotel rondreis Peloponnesos & Kreta | Rene Konijnenberg
Ga naar de inhoud

Nisia Track
Peloponnesos
& Kreta

Peloponnesos een combinatie van offroad en cultuur
Tot in de puntjes verzorgde reizen door Griekenland

IN ONTWIKKELING

Klik de prijs voor
info All Inclusive
Soort reis
De nieuwe hotel rondreis over het schiereiland Peloponnesos en het eiland Kreta onder de naam Nisia Track, het Griekse woord voor "eilanden"

De reis begint in Ancona waar we met de ferry in 21 uur naar Patras gaan. In de eerste vijf dagen trekken we naar het dorpje Gythio waar vandaan we in een kleine 6 uur met de ferry de havenplaats Kissamos op Kreta bereiken. Dan volgen 5 dagen offroad over het grootste en meest zuidelijk gelegen Griekse eiland. De volgende ferry brengt ons vanuit de hoofdstad van Kreta, Heraklion ons in de nachtelijke uren naar Pireas, de havenplaats bij Athene. Daarna steken we het Kanaal van Korinthe over en reizen over de noordzijde van de Peloponnesos in drie dagen terug naar Patras.
Aantal deelnemers
Met select gezelschap op reis
Reis data
maandag 06 juni 2022 t/m maandag 20 juni 2022
(Genoemde data zijn vertrek uit, en bij terugkeer de aankomst in Ancona, Italië)
Duur van de reis
15-daagse reis waarvan 13 dagen effectief offroad in Griekenland
Ferry
Wij maken gebruik van Anek Lines/Superfast Ferries of Minoan Lines/Grimaldi voor de overtocht
De reis begint bij de ferry terminal in Ancona (Via Luigi Einaudi, 60125,  Ancona)

Bij de pakketprijs is inbegrepen een 2-persoons buitenhut met toilet / douche en airconditioning. Een upgrade van de hut naar een luxe hut is tegen redelijke meerprijs mogelijk.
Onder voorbehoud dat een buitenhut voorhanden is bij de reservering.
Overnachtingen
3 x overnachting aan boord van de ferry
12 x overnachting in minimaal 3-sterren hotels

Kijk eens onder de Hotel Insight om alvast een indruk op te doen van de hotels waar wij gebruik van maken.
Voertuig uitrusting
Minimaal AT-banden, bodembescherming en aanhaakpunten voor een lier
(Men moet niet bang zijn voor krassen op de auto)
Twee eilanden

Wij leggen de lat weer een stukje verder en hebben voor 2022 een nieuwe reis in ontwikkeling: het schiereiland Peloponnesos in combinatie met 5 dagen offroad over het eiland Kreta.

De Peloponnesos is al sinds 2007 één van de bestemmingen van ons met als start en finish de haven van Patras. Voor deze nieuwe reis verleggen we de tracks vanuit Patras in tegengestelde reisrichting en in 5 dagen reizen we over de westzijde van de Peloponnesos naar het oude havenplaatsje Gythio, mijn oude dorp. In die 5 dagen bezoeken we Olympia, trekken we langs de kust door de bossen van Kalogria, door de duinen en over het strand. We trekken over de westzijde van het Taygetos gebergte naar Areopoli en door één van de meest authentieke streken van Griekenland: de Mani.

Vanuit Gythio maken we in een kleine zes uur, met een korte tussenstop bij het eilandje Kythera, de overtocht naar de havenstad Kissamos op de westpunt van Kreta.

Kreta is zeer bergachtig en bergen betekenen altijd avontuur! Wij trekken van west naar oost door de bergen van het Lefka Ori (de Witte Bergen), waarvan met 2452 meter de Pachnes (de profitis Ilias) de hoogste top is. Deze bergen zijn gedurende de winter altijd wit en zelfs tot begin juni kan van grote afstand de resterende sneeuw worden gezien. Dan hebben we onze tracks liggen in het centrale deel van Kreta, door het Idagebergte met de Ida Psiloritis als hoogste berg (2456 meter). De bergen op Kreta bestaan grotendeels uit kalksteen en herbergen veel grotten en er lopen tegen de 50 kloven doorheen met de Samaria als meest bekende. Er loopt verspreid over Kreta een aantal riviertjes waarvan de meeste een groot deel van het jaar droog staan.

Tijdens onze trektocht van west naar oost bezoeken we op de laatste dag op Kreta, vlakbij de hoofdstad Iraklion de archeologische opgraving van het Paleis van Knossos. Een prachtige opgraving van het vermoedelijke 4000 jaar oude paleis en gebouwd door de mythische architect Daedalus.

Vanuit Iraklion nemen we de ferry die ons tijdens de nacht naar de drukke havenplaats Pireas brengt waar we rond 06:00 uur aankomen. Als we de eerste drukte achter ons gelaten hebben, brent de track ons op plek waar we een vergezicht krijgen over de indrukwekkende stad Athene met haar 3,8 miljoen inwoners. Met dat op ons netvlies zijn we in een klein anderhalf uur terug op de Peloponnesos waar we het Kanaal van Korinthos via de oude brug oversteken.

Vanuit Pireas hebben we 3 dagen om terug te keren in Patras en dat doen we over de noordzijde van het schiereiland. Daar liggen de bergen van het Ziria en het Chelmos die ons de uitdagingen gaan brengen. Dan zijn we op de laatste dag die nogmaals indrukken achter zal laten met het prachtige heuvellandschap van Skepasto en een prachtig riviertje. Het Panachaïkos gebergte is onze laatste hindernis en als afsluiting levert deze prachtige vergezichten over de stad Patras, de gelijknamige Golf en de brug Rio-Antirrio.

Uitgelicht...
Olympia, aan de westkust van de Peloponnesos: de geboorteplaats van de Olympische Spelen en een van de grootste en belangijkste archeologische plaatsen in Griekenland.
Een leuk dorpje waarvan je verwacht dat het overloopt van toeristen maar verre van dat. Tuurlijk is het druk maar de meeste bezoekers komen met touringcars en die verdwijnen daarna weer. We dwalen over het terrein, bezoeken de plek waar iedere keer de olympische vlam ontstoken wordt en proberen ons voor te stellen hoe het leven in de tijd van de atleten was.
Areopoli is de geschiedenis ingegaan als de plaats waar de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Osmanen is begonnen. Op het kleine pleintje in het dorp waar de "Manioten" zich verzamelde is ter nagedachtenis een plaquette aangebracht en is een straatsteen met een gat erin waarvan wordt beweerd dat daarin de vlaggestok met de Griese vlag heeft gestaan. Een Griekse vlag die als symbool dat de Manioten samen bracht tegen de 400 jaar durende overheersing van de Osmanen. Een van de grote helden is de aanvoerder Petros Mavrosmichalis en waarvan een groot standbeeld staat op het centrale plein (plateia) van Areopoli. Iekosipende Martiou - 25 maart is één van de grootste nationale feestdagen in Griekenland waar het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog begon in 1821. Een oorlog die eindigde in 1832 met de erkenning van de onafhankelijkheid van het moderne Griekenland vastgelegd in het Verdrag van Constantinopel.

De meest zuidelijk gelegen regio en misschien wel de meest authentieke. Hierover staat geschreven: Het duurt één dag om er doorheen te trekken, het duurt een jaar om de bewoners te leren kennen, het duurt een leven lang om het te begrijpen.

Kreta, het grootste Griekse eiland: 8300 vierkante kilometer met 1500 kilometer aan kustlijn. Kreta telt ongeveer 622.000 inwoners die verspreid leven over elf steden en 570 dorpen. De grootste stad van Kreta is Iraklion (Heraklion) met ongeveer 175.000 inwoners en de vierde stad van Griekenland na Athene, Thessaloniki en Patras. Andere belangrijke steden zijn Chania (± 65.000 inw.) in het noordwesten, Rethimnon (± 32.000 inw.) dat precies tussen Iraklion en Chania in ligt en Agios Nikolaos (± 15.000 inw.) in het noordoosten. In het zuidoosten (op het smalste gedeelte van het eiland; 12 km) ligt Ierapetra met ± 14.000 inwoners. De inwonersaantallen schommelen omdat na het toeristische seizoen een groot aantal mensen zich weer terugtrekken op het vasteland.

De basis van de Kretenzische economie vormen de geitenfokkerij, de olijventeelt en vooral het toerisme. Verder is de teelt van aardappelen, amandelen, granen, druiven, zuidvruchten en groenten met name belangrijk voor de eigen bevolking. In de jaren zeventig is de tuinbouw in belang toegenomen en worden er bijvoorbeeld komkommers en tomaten geëxporteerd. Deze tuinbouw vindt vooral in het zuidoosten plaats in kassen van doorschijnend landbouwplastic. Verder is Kreta een van de belangrijkste exporteurs van olijfolie en Griekenland verbruikt meer dan vijftien kilo olijfolie per hoofd van de bevolking. Kreta is arm aan cultuurland: ca. 25% is bebouwbaar en ca. 50% is beweidbare ongecultiveerde grond. De handel in landbouwproducten verloopt voornamelijk via de havens langs de noordkust en via de twee luchthavens bij Iraklion en Chania. In de landbouw is ca. 45% van de beroepsbevolking werkzaam op bijna 100.000 bedrijven en bedrijfjes.

Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en milde regenrijke winters. In de zomer liggen de gemiddelde dagtemperaturen op zeeniveau rond de 30 °C met uitschieters naar 40 °C. In de winter bedraagt de gemiddelde middagtemperatuur op zeeniveau circa 15-20 graden hoewel koudere perioden wel voorkomen. De minimumtemperaturen liggen dan net boven het vriespunt. In de maand juni liggen de tempreaturen rond de aangename hoogte van 28 graden met gemiddeld 12 zonuren per dagen. 's Nachts zakt de temperatuur tot rond de 21 graden en kun je tot laat in de avond buiten zitten.


De eerste opgravingen werden in 1878 gedaan door Minos Kalokairinos uit Heraklion. Daarna volgden de opgravingen van de Engelsman Sir Arthur Evans ( 1900 - 1913 en 1922 - 1930 ) die het hele paleis blootlegden.

De oudste sporen van bewoning in de omgeving van het paleis dateren uit het Neolithicum (7000-3000 v.Chr.). De bewoning gaat door in de pre-paleisperiode (3000-1900 v.Chr.), waarna het gebied wordt geëgaliseerd voor de bouw van een groot paleis. Dit eerste paleis werd in 1700 vChr verwoest, hoogstwaarschijnlijk door een aardbeving. Een tweede, majestueuzer paleis werd gebouwd op de ruïnes van het oude. Na een gedeeltelijke vernietiging rond 1450 vChr,, vestigen de Myceners zich in Knossos. Het paleis werd uiteindelijk rond 1350 voor Christus voor de derde keer verwoest door een grote brand.
Het gebied rondom het paleis werd bewoond vanaf de late Myceense periode tot de Romeinse tijd.

In het paleis van Knossos zijn uitgebreide restauraties uitgevoerd door de archeoloog Sir Arthur Evans. Het paleis had meerdere verdiepingen en had een oppervlakte van 20.000 m². Indrukwekkend zijn de verscheidenheid aan bouwmaterialen, gekleurde mortels, orthomarmering en muurschilderingen die kamers en gangen sieren. De hoge technische kennis van de Minoërs wordt bevestigd door originele architecturale en constructieve uitvindingen, zoals dakramen en multi-deuren, het gebruik van balken om het metselwerk te versterken, evenals het complexe riolerings- en waterleidingsnetwerk.

Nadat het door onbekende oorzaken in verval raakte, hebben de bewoners uit de omgeving het paleis gekannibaliseerd en de stenen hergebruikt voor eigen huizen.
Pireas is de grootste havenstad in Griekenland van waaruit de ferries naar de vele eilanden in de Aigeïsche zee vertrekken. Onvoorstelbaar maar Piraeus is de grootste passagiershaven in Europa en de tweede grootste passagiershaven ter wereld. Jaarlijks kent de haven een passagiersaantal van 19.000.000 mensen! De haven biedt naast de nationale veerverbindingen ook verbindingen naar andere internationale havens, zoals Limasol, Haifa en Alexandrië. Behalve de grote haven heeft Piraeus ook nog een kleinere zeehaven waar in tijden van het oude Griekenland de oorlogsschepen voor anker lagen. Tegenwoordig liggen er luxueauze jachten in deze haven.

Pireas ligt op het schiereiland Attica en is volledig vastgebouwd aan Athene en als agglomeratie heeft het 3,8 miljoen inwoners. De stad Athene ligt in een vallei omgeven door bergen. Vanuit deze bergen heb je een overweldigend vergezicht over de vallei, volgebouwd met huizen en er bovenuit stekend in het centrum de heuvel met de Acropolis. Bij nacht een zee van lichtjes.
Korinthe, de belangrijkste stad en tevens hoofdstad van de Romeinse provincie Achaje (Achaea). Apostel Paulus deed Korinthe aan tijdens zijn tweede en derde zendingsreis. waardoor de plaats mede bekend werd. Van de oudheid is erg veel terug te vinden: de archeologische opgraving bij het oude dorp, het grootste fort in Griekenland boven op de rots, Isthmia een concurrent van Olympia en de opgraving van de oude haven van Korinthe. Op weg naar Palaia Epidavos bezoeken wij het Kanaal van Korinthe, rijden langs de westelijke ingang van het kanaal met de bijzondere brug die 11 meter in het water zakt en de diolkos, het pad waar de schepen over de landengte getrokken werden.  

Een erg mooi bergdorpje met een leuke dorpskern in het noord-westen van de Peloponnesos in het dal aan de voet van het Chelmos gebergte. Veel bezocht door wandelaars en mountainbikers in de zomer en door de wintersporters van het skigebied bij Chelmos. Bekend vanwege het Massacre op de heuvel Kapi Hill waar op 13-12-1943 tijdens de 2e W.O. geschiedenis geschreven werd, en wond die nog steeds niet geheeld is en de heuvel tegenwoordig een nationaal momument is. Veel bezoekers trekt ook het tandradspoorbaantje door de Vouraïkos kloof naar Diakopto aan de kust. Ons hotel van de broers Sfaragoulias ligt aan het dorpsplein van Kalavryta.

Fascinerend en onbekend

Bij alle reizen die wij ontwikkelen en uitvoeren, staat uitdagend en mooi offroad rijden uiteraard voorop. Maar wij bieden daarnaast veel meer omdat wij ook de cultuur nadrukkelijk opnemen in de reizen. Cultuur is daarbij een containerbegrip want dan hebben we het over de bevolking, de mensen die onder de meest veelzijdige omstandigheden in Griekenland leven. De eeuwenoude geschiedenis die je rondreizend door de verschillende delen van het land tegenkomt zoals Olympia, het Theater van Epidavros, de Meteorakloosters, Korinthe en nu ook op Kreta het Paleis van Knossos. De Griekse menukaart die per regio verschillen kent en waardoor iedere reis een uitdaging wordt voor de weegschaal. De heerlijke voorgerechten met de mezedes en pikilia waardoor je eigenlijk al een hoofdmaaltijd niet meer nodig hebt.

Deze nieuwe reis laat de contrasten zien van het leven op Kreta waar de mensen voor een groot deel afhankelijk zijn van de import van vele goederen vanaf de vaste wal. De bergen met name aan de zuidkust die nagenoeg loodrecht in zee verdwijnen en weinig ruimte overlaten voor de mens. Maar ook de zuidkust waar weinig dorpjes zijn en waar het toerisme geen vat heeft gekregen. Zo is Kreta een van de vele vakantie eilanden maar wanneer je de kust achterlaat al gauw weer het gevoel krijgt alleen op de wereld te zijn.

Tracks....
ADV
Grieks eten....
ENT
Hotels....
URE
© 2021/2022 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Hellas Travel Designers
Rene Konijnenberg
Tel: +30 69 8303 1886
Email: info@hellastraveldesigners.eu
Website: www.hellastraveldesigners.eu


Terug naar de inhoud