WildCamp 3-landenreis Noord Griekenland
Ga naar de inhoud

Zuidelijke Balkan
3 - landen reis
Albanië & Noord Macedonie
& Noord Griekenland


Peloponnesos Zuid Griekenland
Utrecht-Ancona 1478 Km, 1114 Km met de ferry in 17 uur naar Igoumenitsa en 15 unieke WQildCamps met 1490 km aan mooie tracks en 530 unieke waypoints.
Deze 60 pagina dikke brochure is in ontwikkeling
Een aaneensluiting van belevenissen
Soort reis
De eerste all inclusive WildCamp pilotreis in september 2022 was een succesvolle en avontuurlijk reis maar leverde veel materiaal op om de tracks aan te gaan passen.  Paden die op de kaart stonden maar er in werkelijkheid niet waren of zo slecht waren dat er geen doorkomen aan was. Maar de grootste aanleiding voor aanpassen was een grenspost tussen Albanië en Griekenland aan een brede doorgaande weg maar die alleen met feestdagen voertuigen geopend was.   

Voor 2023 staat tweemaal deze avontuurlijke 3-landen reizen gepland, waarvan de eerste als 2e Pilotreis die we met maximaal 4 voertuigen gaan doen.
Pakketprijs
De all-inclusive prijs is € 1.650,- per persoon op basis van 2 personen per auto.
Voor alleen-reizenden geldt een toeslag van 15% op de prijs.

Er kunnen eventuele toeslagen voor de ferry-overtocht berekend worden:
a) Voor auto’s langer dan 6 meter en/of hoger dan 2 meter geldt een toeslag voor het
-  Laagseizoen:  € 125,-
-  Middenseizoen:  € 215,-
-  Hoogseizoen:  € 275,-

b) Wanneer een huisdier mee op reis gaat: een Diervriendelijke hut € 140,-
c) Er geldt een Brandstoftoeslag van € 80,- (per 01.10.2022)
Aantal deelnemers
De 2e PilotReis in de maand mei gaan we met maximaal 4 voertuigen doen

De WildCamp reis in september is minimaal 4 en maximaal 7 voertuigen op basis van 2 personen per deelnemend voertuig
Reis data
2e Pilot reis
maandag 15 mei 2023 t/m zaterdag 27 mei 2023
(data zijn vertrek uit- en aankomst terug in Ancona, Italie)

vrijdag 01 september 2023 t/m woensdag 13 september 2023
Duur van de reis
13-daagse reis waarvan 11 dagen effectief offroad in Albanie, Noord-Macedonie en noord Griekenland
Reken 2 tot 3 dagen extra voor de reis naar Ancona.
Ferry
Alle reizen beginnen bij de ferry terminal in Ancona (Via Luigi Einaudi 23, 60125,  Ancona) waar de reisgenoten samenkomen. De deelnemers krijgen voor vertrek een afzonderlijke Info-brochure toegezonden specifiek voor het inchecken en boarden.

Voor de overtocht maken wij gebruik van Anek Lines / Superfast Ferries (HSF Olympic Champion / HSF Superfast XI) of van Minoan Lines / Grimaldi (HSF Europa Palace / HSF Zeus Palace)

Bij de all-inclusive pakketprijs is inbegrepen een 2-persoons buitenhut met toilet, douche en airconditioning en één voertuig korter dan 6 meter en/of niet hoger dan 2 meter. Tegen een geringe meerprijs is een upgrade naar een luxe hut mogelijk.
Overnachtingen
2 x overnachting aan boord van de ferry
9 x unieke WildCamps op prachtige plekjes
1 x camping aan het meer van Ohrid
Voertuig uitrusting
Minimaal AT-banden, bodembescherming en aanhaakpunten voor een lier
(Men moet niet bang zijn voor krassen op de auto)

Op de pagina "Reizen naar Ancona" vind je volledige checklist als hulpmiddel.Een nieuwe reis... Noord Griekenland, een landstreek als één van de best bewaarde geheimen van Griekenland. Een reis waar we rondtrekken door ruige bergketens en waar we grenzen overschrijden naar Albanië en Noord Macedonië (Fyrom).

Bergketens betekenen bergpassen, bergkammen, hoogvlaktes, hellingen, rotsen, uitgesleten rotspaden, bossen en dalen met rivieren. De prachtige vergezichten die de bergen leveren, de bergdorpjes waar het leven met een heel andere snelheid gaat. Een hard maar eerlijk leven en het Albanië en Noord Macedonië wat contrasten gaat brengen. We trekken door meerdere natuurgebieden zoals het Galicaca natuurgebied met het doolhof aan paden in de bossen. Het Grammos met de Profitis Ilias op 2520 meter en waar twee grote rivieren hun bron vinden. De regio Mariovo waar de dorpen leeggelopen zijn en de achtergelaten huizen vergaan. Het gebied wat begin van de 19e eeuw het Saloniki front van de 1e W.O. lag en waar langs de overblijfselen trekken. We komen in de prachtige Zagori bergdorpen waar sinds de oorsprong straatjes alleen ingericht zijn op ezels en karren en niet voor auto's.

Noord griekenland met het zuiden van Albanië en Noord Macedonië... een volledig nieuwe belevenis als WildCamp rondreis. We zoeken de mooiste plekjes op om onze bivak te maken en we overnachten 1x op een camping aan het meer van Ohrid, op de grens van Albanie en Noord Macedonië.

Eten is een belangrijk deel van de belevingen tijdens de reis en dat doen we onderweg zoveel als mogelijk bij een lokale taverna, genieten van de wereldberoemde Griekse keuken en de traditionele gerechten uit Albanië en Noord Macedonië.

Foto impressie
Uitgelicht...
Albanië
Het laatste geheim van de Balkan, "land van de witte bergen", zo wordt Albanië wel genoemd. En het is waar. Buiten de toeristische routes is het prachtige land aan zee door reizigers en toeristen nog grotendeels onontdekt. Zij die er waren keken hun ogen uit en soms zou je willen dat het zo kon blijven. Zo onbedorven, leeg en mysterieus. De mensen zijn er heel gastvrij en vriendelijk en de natuur is er veelzijdig en nog grotendeels ongerept. In sommige delen lijkt de tijd nog te hebben stil gestaan. Ontdek er cultuur, de schilderachtige oude en soms ommuurde stadjes, de burchten, fraaie Ottomaanse huizen Maar ook de mensen die van de bergen houden, komen in dit bijzondere land aan hun trekken.

Noord Macedonië
We reizen door een land dat net zoals Albanië en Griekenland honderden jaren overheerst geweest is door de Osmanen en waar de bevolking zich heeft vrijgevochen van de onderdrukking. Noord Macedonië is nu als republiek een vrij jong land dat zich in 1991 zonder al teveel problemen heeft vrijgemaakt van het voormalig Joegoslavië.

Het land is een onbekende bestemming omdat het niet aan de zee ligt en daardoor voor de massa niet in aanmerking komt als vakantieland. Sinds de laatste paar jaar word het land steeds populairder als bestemming omdat er mensen zijn die iets bijzonders zoeken. En als je dit land eenmaal bezocht hebt dan snap je waarom: Het eten is er heerlijk, de mensen zijn er bijzonder gastvrij en de prachtige natuur, de ongerepte bergen n de cultuur laten je met regelmaat verbaast staan.

Wij trekken door het zuiden van dit onbekende land, komen in dorpen waar de jeugd wegtrekt en waar de bewoners nog leven zoals honderd jaar geleden, dorpen die nog steeds geen elektriciteit of stromend water hebben. We overnachten aan het meer van Ohrid bij het klooster van St. Naum, trekken door het National Park Galicica en National Park Galicica. De 3e dag gaan we verder naar het zuiden naar de regio Mariovo waar het front lag van de 1e Wereld Oorlog en via een spectaculaire bergpas trekken we Griekenland weer binnen.

In de afgelegen noordwestelijke hoek van Griekenland, waar de Griekse grens de grens van Albanië en de Republiek Macedonië ontmoet, liggen de Prespa-meren. In feite komen de drie grenzen samen in het midden van het grootste van de twee meren, de Grote Prespa of Megáli Préspa, terwijl het Mikrí Préspa of Kleine Prespa-meer is verdeeld tussen Griekenland en Albanië. Dwars door het Lake Ohrid loopt de grens tussen Albanie en Noord Macedonië. Megáli Préspa levert ons het uitzicht  vanuit ons hotel bij het klooster St. Naum.

Mariovo, het vergeten land: een landstreek in Noord Macdonië aan de grens met Griekenland. Een gebied waar de tijd stilstaat, de inwoners wegtrekken en de dorpen verlaten achtergebleven zijn in het landschap. 29 dorpen waar nu nog ongeveer in totaal 1000 mensen wonen. Een regio waar in begin 19e eeuw het front lag van de 1e Wereld Oorlog en wat terug te zien is in het landschap. Een grens van het voormalig ijzeren gordijn wat ervoor zorgde dat niemand erin of eruit kon.

De Vikoskloof ligt in het noorden van Griekenland, midden in het nationale park van het Pindosgebergte in Zagori. Het is absoluut het hoogtepunt van deze regio waarbij Noord-Griekenland een van de best bewaarde geheimen van Europa is. De kloof is ongeveer 20 kilometer lang, de diepte varieert van 450 tot 1.600 meter en de wijdte van 400 meter tot slechts enkele meters in het smalste gedeelte. De kloof is vernoemd naar het dorpje Vikos waar de kloof eindigt.

Het Zagoria gebied... in het slavisch betekent dit "het land achter de bergen"... Groene bergen met diepe kloven en dalen, prachtige stenen boogbruggen op de hellingen van de bergen en prachtige dorpjes die aan sprookjes doen denken. Het is een gebied dat volkomen onbekend is en waar alleen toeristen komen die er weet van hebben. Hetis het dunst bevolkte gebied in Griekenland met nog maar 46 dorpjes met ongeveer 27.000 inwoners op een oppervlak van 1000 m2 Km. En dat merk je wanneer je er doorheen trekt.

De laatste oases

Drie landen van het balkanschiereiland die tot de laatste oases van onbeperkt 4 × 4 offroad-reizen in Europa behoren. Het dunbevolkte en prachtige ruige bergachtige gebied in het noorden en het grensgebied, herbergt enkele van de meest mooie en uitdagende offroadpaden waarvan er vele voorheen alleen bekend waren bij smokkelaars en lokale herders. De bergstreken waardoor we doorheen trekken bereiken een hoogte van meer dan 2500 meter, we dalen af door de diepste canyons, steken rivieren over en trekken langs de Prespa-meren en door de doolhoven van de ongerepte bossen.

Drie landen die allen zo verschillend van elkaar zijn maar die een eeuwenoude gezamelijke geschiedenis kennen door de overheersing van de Osmanen en in de modernere tijd door de invloed van de Sovjet-periode voor grote contrasten zorgen. Drie landen die gezamelijk voor avontuur garant staan.
Griekenland
Meer fotos
ADV
Albanië
Meer fotos
ENT
Noord Macedonië
Meer fotos
URE
© 2023 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud