Hotel reis Noord en West Griekenland
Ga naar de inhoud

Pindos Tracks
Noord & West Griekenland

Peloponnesos Zuid Griekenland
Utrecht-Ancona 1478 Km, 1114 Km met de ferry in 17 uur naar Igoumenitsa en 10 heerlijke hotels met 1090 km aan mooie tracks en 457 unieke waypoints.
Wil je de hele reisbrochure bekijken?
Een aaneensluiting van belevenissen
Soort reis
All Inclusive hotel trektocht door Noord & West Griekenland - Een reis van 1100 kilometer van noord naar zuid over de "ruggegraat van Griekenland": het Pindos bergmassief dat vanaf Albanië tot aan de Peloponnesos loopt. Een reis die gekenmerkt wordt door ruige berggebieden met toppen tot 2680 meter, de vele rivieren die hun oorsprong vinden in de bergen, de prachtige dorpjes, uitstekende hotels en heerlijk eten.
Pakketprijs
De all-inclusive prijs is € 2.345,- per persoon op basis van 2 personen per auto.
Voor alleen-reizenden geldt een toeslag van 15% op de prijs.

Er kunnen eventuele toeslagen voor de ferry-overtocht berekend worden:
a) Voor auto’s langer dan 6 meter en/of hoger dan 2 meter geldt een toeslag voor het
-  Laagseizoen:  € 125,-
-  Middenseizoen:  € 215,-
-  Hoogseizoen:  € 275,-

b) Wanneer een huisdier mee op reis gaat: een Diervriendelijke hut € 140,-
c) Er geldt een Brandstoftoeslag van € 80,- (per 01.10.2022)
Aantal deelnemers
Reizen met kleine groepen kent alleen maar voordelen en voor al onze reizen geldt: Minimaal 4 met maximaal 7 voertuigen op basis van 2 personen per deelnemend voertuig
Reis data
dinsdag 13 juni t/m zondag 25 juni 2023 (VOL)
(Genoemde data zijn vertrek uit, en bij terugkeer de aankomst in Ancona, Italië)

vrijdag 22 september t/m woensdag 04 oktober 2023
(Genoemde data zijn vertrek uit, en bij terugkeer de aankomst in Ancona, Italië)
Duur van de reis
13-daagse reis waarvan 11 dagen effectief offroad in Griekenland. Reken voor de heen- en terugreis naar Ancona minimaal 4 dagen.  
Alle reizen beginnen bij de ferry terminal in Ancona (Via Luigi Einaudi 23, 60125,  Ancona) waar de reisgenoten samenkomen. De deelnemers krijgen voor vertrek een afzonderlijke Info-brochure toegezonden specifiek voor het inchecken en boarden.

Voor de overtocht maken wij gebruik van Anek Lines / Superfast Ferries (HSF Olympic Champion / HSF Superfast XI) of van Minoan Lines / Grimaldi (HSF Europa Palace / HSF Zeus Palace)

Bij de all-inclusive pakketprijs is inbegrepen een 2-persoons buitenhut met toilet, douche en airconditioning en één voertuig korter dan 6 meter en/of niet hoger dan 2 meter. Tegen een geringe meerprijs is een upgrade naar een luxe hut mogelijk.
Ferry
2 x overnachting aan boord van de ferry
10 x overnachting in minimaal 3-sterren hotels

Kijk eens onder de Hotel Insight om alvast een indruk op te doen van de unieke hotels waar als sinds 2018 te gast zijn
Overnachtingen
Ontbijt, picknicks en diners
Bij deze reis zijn alle maaltijden in de reissom inbegrepen.

In alle hotels worden uitstekende ontbijtbuffets geserveerd. Wanneer we onderweg zijn, zoeken we halverwege de dag een mooie plek uit en maken we een heerlijke picknick waar we ook de bbq niet vergeten die op het reservewiel zit.

De diners zijn in het hotel of op loopafstand in een taverne. De diners zijn doorgaans niet "a-la-carte" en als reisleiding zorgen wij dat er iedere avond lokale gerechten op tafel komen met een keur aan mezedes, pikilia en salades. (Mezedes - kleine voorgerechten, pikilia - grote borden met geroosterd vlees)
Voertuig aanpassingen
Minimaal AT-banden, bodembescherming en aanhaakpunten voor een lier
(Men moet niet bang zijn voor krassen op de auto)

Op de pagina "Reizen naar Ancona" vind je volledige checklist als hulpmiddel.
Het Pindos, de ruggengraat van Griekenland

De Pindos Track, is ontwikkeld in 2017 en voor het eerst in 2018 met direct 2 pilot reizen achter elkaar op de kaart gezet en is nu ieder jaar een vast reisdoel.

De Pindos Track kenmerkt zich door 11 dagen erg mooi en uitdagend offroad door ruige, onherbergzame berggebieden met prachtige bergpassen en adembenemende vergezichten... samen met de vele rivieren, de sprookjesachtige dorpjes, bossen, adembenemende vergezichten, unieke hotels en uiteraard de Griekse keuken.

We trekken door het Pindos bergmassief dat zich uitstrekt van de grens met Albanië tot aan de Peloponnesos in het zuiden. Een verzamelnaam van prachtige berggebieden zoals het Lakmos, het Tzoumerka, Agrafa, Kaliakouda. Bergen waarvan de toppen tot 2680 meter komen en die ons soms erg klein laten voelen. In diezelfde bergen onstaan ook enkele van de grootste rivieren van Griekenland zoals de Arachtos, de Axeloos (Aspropotamos) en de Pineios. Rivieren die ons ook uitdagingen gaan brengen.

We beginnen onze reis in Igoumenitsa en reizen de eerste 5 dagen naar het oosten, naar Kalambaka... naar de wereldberoemde Meteora Kloosters bovenop de surrealistische zandstenen rotsen. In die eerse dagen trekken trekken we langs het Orakel van Dodoni, over het slagveld van Bizani door de bergen van het Lakmos met prachtig offroad naar het bergdorpje Syrrako. Van het Lakmos naar het Mitsikeli waar we over de flanken en door de bossen naar het prachtige Zagorochoria trekken. Het is het dunstbevolkte gebied van Griekenland met prachtige sprookjesachtige dorpen en vele eeuwenoude boogbruggen. We overnachten in het Zagori-dorpje Dilofo. waar we, net zoals in Syrrako de auto's aan de rand van het dorpje parkeren en via smalle paadjes tussen de uit grijs natuursteen opgetrokken huizen naar ons hotel lopen.  

Vanuit Dilofo, trekken we langs de Kokkorou stone bridge, door de dichte dennenbossen naar het berglandschap rond het Aoos-meer en eindigen die dag in Metsovo... een traditioneel familiehotelletje midden in het prachtige bergdorpje, bekend van de Vlachen, het houtsnijwerk en de kaas. 's Ochtends kun je in alle rust even door het dorpje wandelen en dan gaat het over de hoogst gelegen pas in Griekenland, de Katarra Pas naar de Meteora.

Na de lunch in een rivierbed komen we halverwege de middag aan in Meteora... een plek op de Unesco werelderfgoed. Eeuwenoude kloosters die bovenop zandstanenen rotsen gebouwd zijn, rotsen die gevormd zijn in de tijd dat de Thessalische vlakte nog een binnenzee was. Kloosters die alleen door een touwladder of een takel bereikt konden worden en waarvan er nog 6 van de oorspronkelijk 23 kloosters bewaard zijn gebleven. Wij brengen een bezoek aan het oudste klooster: Megalo Meteoron wat uit de 14e eeuw v.Chr. stamt.  

Daarna gaat het zuidwaarts door het Lakmos, Tzoumerka, Agrafa en Kaliakouda... een aantal geweldige bergketens waar we doorheen trekken over adembenemende bergpassen. Het Tzoumerka waar we de hele dag over rotspaden en bergpassen trekken over een afstand... hemelsbreed van hotel naar hotel slechts 18 kilometer!? De rivieren die we tegen gaan komen en eveneens flinke uitdagingen bieden.

De reis eindigt met nog 1x een hele mooie track door de Evinos rivier waarna het de laatse kilometers naar Antirio afleggen en het vaste land verlaten met een pontje naar het dorpje Rio. Het gaat onder langs de Charilaos Trikoupis Brug.... een technisch wonder en lange tijd de langste tuibrug ter wereld... voor de Grieken net zo een icoon als de Golden Gate Bridge bij San Fransisco.
Uitgelicht
Dodoni is een bekende naam voor Griekse zuivelprodukten. Maar het gaat om het Orakel van Dodoni. Aan de voet van het 1974 m hoge Tomarus-gebergte ligt een belangrijk heiligdom van Zeus, een plek die al in Ilias en Odyssee vermeld wordt en lange tijd in belangrijkheid met Delphi kon wedijveren. Een kleine archeologische vindplaats ver van de meeste toeristen en er zijn weinig groepen en individuen die tussen de ruïnes slenteren.

Het heiligdom van Zeus was een belangrijke spirituele plek in het oude Griekenland. Alleen het orakel van Delphi genoot meer bekendheid dan Dodoni in de oudheid. Het was de oudste van de Griekse orakels en mensen reisden grote afstanden om de priesters te raadplegen die de toekomst voorspelden en om culturele festivals bij te wonen die regelmatig plaatsvonden in het heiligdom van Zeus. Buiten de tempel van Zeus verzamelden de priesters zich onder de heilige eik en luisterden naar het geluid van de bladeren in de wind en een glimp opving van de toekomst.
De naam "Zagori" is Slavisch en betekent "voorbij de bergen". Tijdens de Ottomaanse heerschappij bereikte het gebied zijn economische en intellectuele hoogtepunt. Zagori weigerde echter na de dood van Ali Pasha (1822) toen het de voordelen verloor die het genoot. Zagorochoria is een verzamelnaam van bergdorpen die eruit zien als ansichtkaarten! De dorpen van Zagorochoria, bestaande uit traditionele grijs natuurstenen huizen, smalle steegjes en grijze pannendaken, ademen een overvloed aan charme. Deze ongelooflijk mooie regio is nog onaangetast door massatoerisme. Wij verblijven in Dilofo, een van de Zagorochoria dorpen waar de straatjes bij het ontstaan van de dorpen bedoelt waren voor ezels.
Metsovo is een van de beroemdste traditionele dorpen in Griekenland, vooral vanwege hun unieke en kleurrijke handgeweven textiel, producten van eeuwenlange herderlijkheid door de Vlachse bevolking die nog steeds in de stad woont, die ze Amintziou noemen. Metsovo was een belangrijke stad in de 17e en 18e eeuw vanwege de ligging aan de belangrijkste paden tussen Noord- en Zuid-Griekenland. Metsovo leverde de wol niet alleen aan Ioannina en nabijgelegen dorpen, maar aan de hele Balkan en zelfs Noord-Afrika.

Ons hotel Galaxias ligt midden in het kleurrijke dorp bij het plateia en het is leuk om een wandeling te maken en gelijk van gebruik maken van de kans om lokale delicatessen te kopen.
Meteora is de grootste archeologische vindplaats van Griekenland in termen van het gebied dat het beslaat. Het is ook een UNESCO-werelderfgoed sinds 1989 en een officiële heilige plaats voor Griekenland sinds 1995. Een enorm complex van gigantische rotspilaren met kloosters die eeuwen geleden zijn gemaakt op de pieken van zandstenen kliffen. De aanblik creëert een echt surrealistisch landschap dat nergens anders ter wereld te vinden is. Om bij het Megalo Meteoron te komen rijden we vanuit het dorpje Kastraki de slingerweg tussen de zandstenen rotsen naar boven. Het vergt een redelijke klim om via de trappen boven bij het klooster aan te komen.
Pindos is de grootste bergketen van Griekenland, die zich uitstrekt van de Grieks-Albanese grens (NW) tot de noordelijke Peloponnesos (ZO). Het is ongeveer 160 km lang en wordt beschouwd als de ruggengraat van het vasteland van Griekenland.

Geologisch gezien zijn het Pindos-gebergte de uitbreiding van de Europese Alpen op Griekse gronden, aangezien de vorming van dit vulkanische gebergte 65.000.000 jaar geleden dateert. De prachtige bergen van Pindos zijn morfologisch verrijkt met steile hellingen en diepe canyons, terwijl er vier lange rivieren uit voortkomen (Arachthos, Aoos, Acheloos, Pinios). De Pinios-rivier, die door de regio Meteora stroomt, is de derde langste rivier van Griekenland (216 km).

De hoogste top van het Pindos-gebergte heet Smolikas en is 2637 m hoog. De bergen van Pindos zorgen voor de vorming van uitgestrekte ecologische zones zoals het Valia Calda National Park, dat een beschermingsgebied is voor zeldzame soorten zoogdieren, bruine beren, wolven en herten. Qua vegetatie zijn ze bebost met eiken, sparren, beuken en dennen.
Indrukken beleven

Voor hen die Griekenland alleen kennen van de vakantie eilanden of misschien Athene.... de reis door Noord en West Griekenland is een beleving op zich: 11 dagen rondtrekken door bergketens, bossen, ploeteren door rivieren, genieten van het land, de natuur, de cultuur en de mensen, de gezelligheid in de groep. Het avontuur en samen uitdagingen aangaan en elkaar helpen wanneer het moet. Later in het hotel lekker in de lounge met een drankje bij de openhaard ontspannen en napraten over de belevenissen en indrukken van de dag. En iedere dag de beroemde Griekse keuken mogen en kunnen beleven met gerechten die je nergens anders zo lekker voorgeschoteld krijgt.

Hotels....
URE
Tracks....
ADV
Grieks eten....
ENT
© 2023 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud