Hotel 3-landenreis Noord Griekenland, Albanie en Noord Macedonie
Ga naar de inhoud

Zuidelijke Balkan
3-landen reis
Albanië & Noord Macedonië
Noord Griekenland


Uitdagend offroad door Griekenland
Tot in de puntjes verzorgde reizen door Griekenland
Klik de prijs voor
info All Inclusive

KOMT ERAAN

Soort reis
All-Inclusive hotel rondreis door het zuiden van Albanië, langs de Prespameren naar het zuiden van Noord-Macedonië en dan naar Noord Griekenland.

Het is een Pilot-Reis dat betekent dat dit de eerste maal is dat deze reis gemaakt gaat worden. Waar we tegenaan kunnen lopen is dat een track niet ligt daar waar het kaartmateriaal aangeeft. De afstand-tijd planning die nog niet verfijnd is omdat de te verwachten uitdagingen meer tijd nemen dan verwacht. Dus ongetwijfeld komen we voor verrassingen te staan, kreatief moeten zijn maar aan het einde van de dag altijd weer een goed hotel op ons staat te wachten.
Aantal deelnemers
Niet te groot voor een pilot reis
Reis data
zondag 15 mei t/m vrijdag 27 mei 2022
(data zijn vertrek uit- en aankomst terug in Ancona, Italie)
Duur van de reis
13-daagse reis waarvan 11 dagen effectief offroad door het zuiden van Albanië, Noord-Macedonie en door Noord Griekenland.
Ferry
Wij maken gebruik van Anek Lines/Superfast Ferries of Minoan Lines/Grimaldi voor de overtocht
De reis begint bij de ferry terminal in Ancona (Via Luigi Einaudi, 60125,  Ancona)

Bij de pakketprijs is inbegrepen een 2-persoons buitenhut met toilet / douche en airconditioning. Een upgrade van de hut naar een luxe hut is tegen redelijke meerprijs mogelijk.
Onder voorbehoud dat een buitenhut voorhanden is bij de reservering.
Overnachtingen
2 x overnachtingen aan boord van de ferry
10 x hotelovernachtingen in minimaal 3 sterren hotels

Kijk alvast eens bij de Insight om een indruk te krijgen van de hotels die we gaan bezoeken tijdens onze reis.
Voertuig aanpassingen
Minimaal AT-banden, bodembescherming en aanhaakpunten voor een lier
(Men moet niet bang zijn voor krassen op de auto)

Op de pagina "Reizen naar Ancona" vind je volledige checklist als hulpmiddel.Bergketens staan garant voor avontuur!

Een nieuwe reis... een reis door drie landen: het grensgebied van zuid Albanië, langs de Prespa-meren naar Noord-Macedonië en via de bergen van het Kajmakčalan naar Noord Griekenland. Landen en streken die je kunt omschrijven als de laatste "geheimen" van de Balkan. Het zijn 11 dagen waar we door deze 3 landen trekken die een gezamelijke eeuwenoude geschiedenis delen. Twee landen die na vele decennia in 1991 het strenge socialisme regime definitief de rug toekeerden en waar de invloeden nog steeds terug te vinden zijn in het landschap, de dorpen, de cultuur, de mensen.

Drie landen met vele bergketens en dat betekent uitdagingen vinden op de bergpassen, bergkammen, hoogvlaktes, hellingen, rotsen, uitgesleten rotspaden, bossen en dalen met rivieren. De prachtige vergezichten die de bergen leveren, de bergdorpjes waar het harde maar eerlijke leven met een heel andere snelheid gaat. We trekken door natuurgebieden zoals het Galicaca met het doolhof aan paden in de bossen. Het Grammos met de Profitis Ilias op 2520 meter en waar twee grote rivieren hun bron vinden. De regio Mariovo waar de dorpen leeggelopen zijn en de achtergelaten huizen vergaan. Het gebied wat begin van de 19e eeuw het Saloniki front van de 1e W.O. lag en waar we de overblijfselen zullen zien. We komen in de prachtige Zagori bergdorpen waar sinds de oorsprong straatjes alleen ingericht zijn op ezels en karren en niet voor auto's. Een reis vol met contrasten gaat het worden en die onuitwisbare herinneringen zullen achter laten.

Noord griekenland met het zuiden van Albanië en Noord Macedonië... een volledig nieuwe belevenis. We verblijven vanzelfsprekend in heerlijke hotels en genieten van het Griekse eten in de taverna's zoals we gewend zijn tijdens al onze reizen. Maar ook ik laat mij verrassen door het lokale eten in Albanië en Noord Macedonië.
de track verdeling
Iedere dag een nieuwe bestemming
Uitgelicht...
Albanië
"Land van de witte bergen", zo wordt Albanië ook wel genoemd. En het is waar. Buiten de weinige toeristische routes is het prachtige land aan de zee door reizigers nog grotendeels onontdekt. Zij die er waren keken hun ogen uit en soms zou je willen dat het zo kon blijven. Zo onbedorven, leeg en mysterieus. De mensen zijn er heel gastvrij en vriendelijk en de natuur is er veelzijdig en nog grotendeels ongerept. In sommige delen lijkt de tijd nog te hebben stil gestaan. Ontdek er cultuur, de schilderachtige oude en soms ommuurde stadjes, de burchten, fraaie Ottomaanse huizen.


Noord Macedonië
We reizen door een land dat net zoals Albanië en Griekenland honderden jaren overheerst geweest is door de Osmanen en waar de bevolking zich heeft vrijgevochen van de onderdrukking. Noord Macedonië is als republiek een vrij jong land dat zich in 1991 zonder al teveel problemen heeft vrijgemaakt van het voormalig Joegoslavië.
Het land is een onbekende bestemming omdat het niet aan de zee ligt en daardoor voor de massa niet in aanmerking komt als vakantieland. Sinds de laatste paar jaar word het land steeds populairder als bestemming omdat er mensen zijn die iets bijzonders zoeken. En als je dit land eenmaal bezocht hebt dan snap je waarom: Het eten is er heerlijk, de mensen zijn er bijzonder gastvrij en de prachtige natuur, de ongerepte bergen en de cultuur laten je met regelmaat verbaast staan.

Wij trekken 3 volle dagen door het zuiden van dit onbekende land, komen in dorpen waar de jeugd wegtrekt en waar de bewoners nog leven zoals honderd jaar geleden. Dorpen die nog steeds geen elektriciteit of stromend water hebben. We overnachten aan het meer van Ohrid bij het klooster van St. Naum, trekken door het National Park Galicica naar naar het zuiden, naar de regio Mariovo waar het front lag van de 1e Wereld Oorlog. Via het Kajmakčalan komen we Griekenland weer binnen en komen in het dunst bevolkte deel van Griekenland terecht.
In de afgelegen noordwestelijke hoek van Griekenland, waar de Griekse grens de grens van Albanië en de Republiek Macedonië ontmoet, liggen de Prespa-meren. In feite komen de drie grenzen samen in het midden van het grootste van de twee meren, de Grote Prespa of Megáli Préspa, terwijl het Mikrí Préspa of Kleine Prespa-meer is verdeeld tussen Griekenland en Albanië. Dwars door het Lake Ohrid loopt de grens tussen Albanie en Noord Macedonië. Megáli Préspa is ons uitzicht vanuit ons hotel bij het klooster St. Naum.

Mariovo, het vergeten land: een landstreek in Noord Macedonië aan de grens met Griekenland. Een gebied waar de tijd stilstaat, de inwoners wegtrekken en de dorpen verlaten achtergebleven zijn in het landschap. 29 dorpen waar nu nog ongeveer in totaal 1000 mensen wonen. Een regio waar in begin 19e eeuw het front lag van de 1e Wereld Oorlog en wat terug te zien is in het landschap. Een grens van het voormalig ijzeren gordijn wat ervoor zorgde dat niemand erin of eruit kon of mocht.

De Vikoskloof ligt in het noorden van Griekenland, midden in het nationale park van het Pindosgebergte in Zagori. Het is absoluut het hoogtepunt van deze regio waarbij Noord-Griekenland een van de best bewaarde geheimen van Europa is. De kloof is ongeveer 20 kilometer lang, de diepte varieert van 450 tot 1.600 meter en de wijdte van 400 meter tot slechts enkele meters in het smalste gedeelte. De kloof is vernoemd naar het dorpje Vikos waar de kloof eindigt. Wij kunnen deze onvoorstelbare kloof alleen vanaf boven bekijken want de kloof zelf is alleen voor hikers toegankelijk.

Het Zagoria gebied... in het slavisch betekent dit "het land achter de bergen"... Groene bergen met diepe kloven en dalen, prachtige stenen boogbruggen op de hellingen van de bergen en prachtige dorpjes die aan sprookjes doen denken. Het is een gebied dat volkomen onbekend is en waar alleen toeristen komen die er weet van hebben. Hetis het dunst bevolkte gebied in Griekenland met nog maar 46 dorpjes met ongeveer 27.000 inwoners op een oppervlak van 1000 m2 Km. En dat het zo dunbevolkt is, dat merk je wanneer je er doorheen trekt.

De laatste oases

Drie landen van het balkanschiereiland die tot de laatste oases van onbeperkt 4 × 4 offroad-reizen in Europa behoren. Het dunbevolkte en prachtige ruige bergachtige gebied in het noorden en het grensgebied, herbergt enkele van de meest mooie en uitdagende offroadpaden waarvan er vele voorheen alleen bekend waren bij smokkelaars en lokale herders. De bergstreken waardoor we doorheen trekken bereiken een hoogte van meer dan 2500 meter, we dalen af door de diepste canyons, steken rivieren over en trekken langs de Prespa-meren en door de doolhoven van de ongerepte bossen.

Drie landen die allen zo verschillend van elkaar zijn maar die een eeuwenoude gezamelijke geschiedenis kennen door de overheersing van de Osmanen en in de modernere tijd door de invloed van de Sovjet-periode voor grote contrasten zorgen. Drie landen die gezamelijk voor avontuur garant staan.
Griekenland
ADV
Albanië
ENT
Noord Macedonië
URE
© 2021/2022 Rene Konijnenberg - WebSite X5 | Cookie Policy
Copyright © 2020 Rene Konijnenberg / WebSite X5
Terug naar de inhoud